Preskoči na sadržaj
Mala velika pitanja

Forum / Bebe (0-12 mjeseci)

Dojenje boli do suza, bradavice su mi ispucane - kako ste vi preživjele?

ana_i_luka · 30. svibnja 2026.
Beba ima 9 dana i svaki podoj mi je kao da mi netko stavlja žilet na bradavicu. Lijeva je već ispucana i malo krvari, plačem prije podoja jer znam što slijedi. Patronažna je bila i kaže da je hvatanje 'skoro dobro', ali očito nešto radim krivo. Dajte mi neke konkretne savjete, na rubu sam da prebacim na flašicu.

4 odgovora

Lucija82 · 1. lipnja 2026.
Prvo i najvažnije - dojenje NE bi trebalo boljeti, pa 'skoro dobro' hvatanje je ono što ti razdire bradavice. Traži savjetnicu za dojenje (IBCLC) ili grupu za podršku dojenju u svom gradu, da ti neko sjedne pored i gleda cijeli podoj, ne samo pet sekundi. Kod mene je problem bio što je beba hvatala samo bradavicu, a ne areolu - kad smo to popravili, bol je pala za par dana.
tata_marko · 2. lipnja 2026.
Ja sam s trećom naučila trik: nakon podoja iscijedim kapljicu mlijeka, razmažem po bradavici i ostavim da se osuši na zraku. Plus lanolin (onaj čisti, ne treba se prati prije podoja) i školjkice da mi grudnjak ne trlja ranu. I ako je jedna strana katastrofa - izdajaj tu stranu par podoja da se koža malo zacijeli, ne moraš odustati od svega.
Petra_ST · 3. lipnja 2026.
Grlim te, sjećam se tog plakanja prije podoja i tog osjećaja 'ne mogu više'. Nemoj se osjećati kao da si podbacila ako trebaš pauzu ili dohranu - odmorena i cijela mama je bolja od one koja se lomi. Ali ako želiš nastaviti, pomoć postoji i vrijedi je tražiti.
Tea_dvije_cure · 4. lipnja 2026.
Samo da spomenem - ako bol traje cijeli podoj i osjećaš žarenje/probadanje i nakon, a bradavice su sjajne ili ljuskaste, provjeri s pedijatrom je li slučajno gljivična infekcija (kandida), to se liječi i tebi i bebi zajedno. Kod mene je to bio slučaj i mjesec dana sam mislila da je samo 'loše hvatanje'. Također, isplati se da netko provjeri ima li beba skraćenu frenulu, to se lako prosmotri.

Prijavite se za odgovor.