trudnica2026 · 31. ožujka 2026.
Imamo situaciju da je svekrva jos od kad smo se uselili u stan (koji je bio njen prije, dala nam ga) navikla dolaziti kad hoce, s vlastitim kljucem. Sad imamo bebu od 4mj i ja se doslovno prepadnem kad culm kljuc u vratima jer nikad ne znam kad ce banuti. Zna doci u 8 ujutro "da vidi bebu" dok sam ja jos u pidzami neisospavana. MM kaze da je to njegova mama i da ne moze bas sad traziti kljuc natrag, da ce je to povrijediti. Jel ja pretjerujem ili imam pravo na privatnost u svom domu?
13 odgovora
Petra_ST · 31. ožujka 2026.
imas pravo, 100%. dijete ili ne dijete, to je vas dom i trebala bi imati privatnost. kljuc se moze traziti natrag na fin nacin, ne mora biti drama.
mirna_mama · 2. travnja 2026.
kod nas je bilo slicno sa mojom mamom (ne svekrvom) i mm je isto rekao njoj mirno da bi voljeli da najavi dolazak. shvatila je, nije bilo drame. mozda treba samo netko prvi zapoceti taj razgovor umjesto da se ceka da eksplodira.
josipa_os · 4. travnja 2026.
a mozda bi bilo lakse da MM to njoj kaze nego ti, jer je njegova mama pa ce lakse primiti od sina. probaj to prvo, a kljuc rijesite kasnije ako se ne promijeni.
trudnica2026 · 5. travnja 2026.
hvala na ovome, mislim da je to tocno - trebam da MM prvo pokusa razgovor bez drame oko kljuca, pa da vidimo hoce li se ponasanje promijeniti prije nego idemo na "drasticnije" mjere
antonija_ri · 6. travnja 2026.
ja bih samo promijenila brave, iskreno. dala si joj stan iz dobrote ali sada je vas prostor. ako ne posluje na fine rijeci, mora na djela.
ivana_mama3 · 7. travnja 2026.
malo cu biti "advocate" za svekrvu ovdje - ona je vjerojatno navikla na taj stan kao svoj dom, godinama je tamo zivjela, pa joj treba vremena da preboli osjecaj da vise nije "njeno". to ne znaci da ima pravo ulaziti nenajavljeno, ali mozda pomaze razumjeti odakle to dolazi kad razgovarate s njom.
iva.novak · 8. travnja 2026.
razumijem tu perspektivu, ali djete od 4mj i mlada mama kojoj treba odmor i sigurnost u svom domu je prioritet. svekrva se mora prilagoditi novoj situaciji, ne obrnuto.
tata_marko · 10. travnja 2026.
slazem se, koliko god razumijem njen osjecaj gubitka, to nije razlog da grubo ulazi u tudji privatni prostor bez kucanja.
mama_bebaca · 11. travnja 2026.
mi smo rijesili tako da smo joj kupili poseban zvoncic/interfon i objasnili da to sad koristi umjesto kljuca, i uspjelo je bez povrede osjecaja jer je to bilo predstavljeno kao "praktican dogovor" a ne kao kaznjavanje.
katarina.k · 12. travnja 2026.
super ideja sa interfonom, cini se manje strogo od direktnog "vrati kljuc"
trudnica2026 · 13. travnja 2026.
update: MM je razgovarao s njom, rekao da bi voljeli da nazove ili posalje sms prije dolaska zbog bebinog rasporeda spavanja. Reagirala je... hladno, rekla da "nikad nije bila takva prije" i da se "osjeca kao stranac u vlastitom stanu" ali nije vise dolazila bez najave zadnja 2 tjedna. Vidjet cemo koliko ce to potrajati, hvala svima na savjetima!
valentina_z · 14. travnja 2026.
drzim fige da potraje, kod nas je trebalo 2-3 puta podsjecanja dok nije postalo navika, ne odustaj
martina88 · 16. travnja 2026.
bar je pokusala, to je vec pozitivan znak. sretno vam dalje!