tata_marko · 26. srpnja 2026.
pozz svima, nasa curica (2,5g) je krenula u vrtic prije tri tjedna i jos svaki dan ujutro ima veliku dramu. place, grli me za nogu, kaze da ne zeli tamo. kad dodjem po nju popodne kazu da se smiri nakon 15-20 min i da se lijepo igra cijeli dan. ali to jutarnje rastajanje mene stvarno razbija, osjecam se kao najgora mama na svijetu kad je ostavim tamo uplakanu. je li normalno da toliko dugo traje adaptacija? bojim se da nesto radim krivo
13 odgovora
josipa_os · 26. srpnja 2026.
potpuno normalno, neka djeca se adaptiraju za tjedan dva, neka i za mjesec-dva. bitno je da se ona popodne smiri i igra, to je dobar znak.
SanjaP · 26. srpnja 2026.
probaj skratiti rastanak na minimum, dugo pozdravljanje samo produzi njenu tjeskobu. brz poljubac, 'volim te, vidimo se popodne' i odes. tesko je ali pomaze.
mama_bebaca · 27. srpnja 2026.
mi smo imali isto s nasim sinom, trajalo je gotovo mjesec i pol dok se nije potpuno navikao. odgojiteljice su nam rekle da je to sasvim uobicajeno, pogotovo kod djece koja nisu ranije bila u jaslicama ili s drugom djecom.
dora_i_ja · 27. srpnja 2026.
jel ima neki predmet od kuce koji bi mogla ponijeti, npr plisanac ili majcinu maramu? to je nekad pomoglo mojoj kceri da se osjeca sigurnije.
tata_marko · 27. srpnja 2026.
hvala svima na odgovorima, danas sam probala kraci pozdrav i mislim da je malo bolje bilo, manje suza :) i uzeli smo njenog zeku od kuce da ga nosi
Tea_dvije_cure · 28. srpnja 2026.
samo hocu reci da nije uvijek dobro forsirati brzo ostavljanje, neka djeca trebaju vise vremena i utjehu roditelja da se smire, tako da svako dijete je drugacije, poslusaj svoj osjecaj kao mama.
nina_zg · 29. srpnja 2026.
slazem se sa prethodnom, ne postoji jedan tocan nacin. bitno je da ste u kontaktu sa odgojiteljicama i da vam javljaju kako prolazi dan.
trudnica2026 · 29. srpnja 2026.
ja bih samo dodala da je i meni bilo tesko kad je moj sin krenuo, plakala sam u autu poslije svaki put prva dva tjedna hahah, potpuno je normalno da i mi roditelji prolazimo kroz svoju adaptaciju.
antonija_ri · 30. srpnja 2026.
kod nas je pomoglo da tata vodi u vrtic umjesto mene, cini se da je manje drame kad nije mama ta koja odlazi. mozda probajte i to ako je mm dostupan ujutro.
tata_marko · 31. srpnja 2026.
update - cetvrti tjedan i danas je prvi put mahnula rukom i rekla 'bok mama' bez suza!!! presretna sam, hvala svima na podrsci, trebalo je vremena ali izgleda da se stvarno lomi ta faza
iva.novak · 1. kolovoza 2026.
jeeej to je super vijest, cestitke! vidjet ces da ce za mjesec dana trcati unutra bez osvrtanja
valentina_z · 2. kolovoza 2026.
tako je lijepo procitati ovakav update, hvala sto se javljas nazad, puno mi znaci da vidim da ima svjetlo na kraju tunela jer i mi smo tek pocetak
tata_marko · 3. kolovoza 2026.
hvala vama svima, iskreno ovaj forum mi je bio velika podrska ovih tjedana. javit cu se opet ako bude jos nesto novo