Preskoči na sadržaj
Mala velika pitanja

Forum / Malci i predškolci

Odvikavanje od pelena - kad krenuti i kako preživjeti taj period

martina88 · 26. svibnja 2026.
nasa mala ima 2,5 godine i mislim da je vrijeme za nocicu ali strah me kaosa. jel bolje ljeti kad moze bez hlacica trcati po dvoristu ili nije bitno doba godine? i kako ste vi to izveli, postepeno ili odjednom bez pelena tri dana? imam osjecaj da cu poludit od pranja gaca i tepiha unaprijed vec :D

5 odgovora

antonija_ri · 28. svibnja 2026.
mi smo isli metodom "tri dana bez pelena", zakljucaj se doma, spremi krpe i idi. bilo je kaoticno prva dva dana ali treci dan je vec skuzila. ljeti je definitivno lakse zbog manje odjece.
katarina.k · 31. svibnja 2026.
kod nas nije upalilo na silu, morali smo pricekati da ona sama pokaze zelju. jednog dana je jednostavno rekla da vise nece pelene i to je bilo to, doslovno preko noci. svako dijete je drugacije, nemoj se forsirati ako nije spremna.
tata_marko · 3. lipnja 2026.
savjet - kupi wc daska adapter i stolcic za noge, puno je lakse djeci kad imaju oslonac. i puno hvali svaki uspjeh, kod nas su nagrade (naljepnice) cinile cudo.
trudnica2026 · 3. lipnja 2026.
noc je posebna prica, mi smo jos mjesecima nakon dana bez pelena imali pelenu za spavanje i to je sasvim ok, ne mora sve odjednom.
Maja_1985 · 6. lipnja 2026.
samo hrabro, bit ce nezgoda i to je normalno, nemoj se ljutiti na dijete kad se dogodi jer ih to samo uplasi i uspori proces. iz iskustva govorim, prva kci mi se toliko bojala da nece uspjeti da je to produljilo cijelu stvar za mjesec dana.

Prijavite se za odgovor.