Preskoči na sadržaj
Mala velika pitanja

Forum / Malci i predškolci

Koliko ekrana je ok za trogodišnjaka?

Tea_dvije_cure · 30. svibnja 2026.
Naš mali ima tri godine i tri mjeseca i priznajem, kad kuham ili kad mi treba pola sata mira, upali se crtić. Nekad su to 20 minuta, nekad ispadne i sat i pol i onda me grize savjest jer stalno čitam kako je to katastrofa za razvoj govora. Koliko je vama realno vremena pred ekranom u danu? Zanima me iskreno, bez uljepšavanja.

4 odgovora

Lucija82 · 31. svibnja 2026.
Kod nas je pravilo jedan crtić dnevno, obično poslije ručka, i to zajedno gledamo pa komentiramo što se dogodilo. Ali ima dana kad je dijete bolesno ili ja na izdisaju i onda ide duplo, i ne ubijam se zbog toga. Preporuke govore oko sat vremena kvalitetnog sadržaja dnevno za tu dob, ali mislim da je važnije da ostatak dana bude živ i pun igre.
ivana_mama3 · 1. lipnja 2026.
Meni je pomoglo da ekran nije 'kazna i nagrada' nego samo dio dana s jasnim krajem. Kažem unaprijed: dvije epizode i gasimo, i onda odmah imamo neku aktivnost pripremljenu da nema drame kod gašenja. Prvih tjedan je bilo vrištanja, sad ide skoro bez otpora.
Maja_1985 · 3. lipnja 2026.
Ne budi stroga prema sebi, i ja sam prošla tu fazu grižnje savjesti. Naš logoped je rekao da je najvažnije da dijete ima puno razgovora i interakcije s nama, a ne da se broje minute do sekunde. Ako ti se čini da govor kasni ili da je dijete nemirno nakon ekrana, spomeni to pedijatru pa ćete zajedno vidjeti treba li nešto mijenjati.
ana_i_luka · 5. lipnja 2026.
Kod nas najveća razlika nije bila u količini nego u tome ŠTO gleda. Brzi, glasni crtići s puno rezova = dijete kao raketa, ne može se smiriti. Mirniji sadržaj i pjesmice = potpuno druga priča, čak i nakon 40 minuta.

Prijavite se za odgovor.