Preskoči na sadržaj
Mala velika pitanja

Forum / Malci i predškolci

trogodišnjak ne govori skoro ništa, jesmo li čekali predugo

martina88 · 30. travnja 2026.
Molim vas iskustva. Sin je napunio 3 godine u ljeto i govori možda 20-30 riječi, uglavnom jednostavne, i nema rečenice. Sve razumije, izvršava zadatke, pokazuje, kontaktira očima, igra se s nama, sluša priče. Ali priča ne. Pedijatrica nas je na dvije godine tješila da će doći, sad nas je uputila na logopeda ali čekamo termin skoro pola godine. Osjećam se glupo što sam čekala i vjerovala onome "proći će, i moj muž je kasno govorio". Je li tko išao privatno? Ima li smisla ili da čekamo ovaj termin?

6 odgovora

trudnica2026 · 30. travnja 2026.
Idi privatno ako imaš mogućnosti, ne razmišljaj. Mi smo išli i najbolja odluka. Nije bilo ništa ozbiljno na kraju, ali smo dobili konkretne vježbe i savjete i za pola godine je eksplodirao. Rana intervencija je stvarno bitna, čekati pola godine u toj dobi je puno.
Lucija82 · 1. svibnja 2026.
ne grizi se, svi su nam govorili to isto. i mi smo cekali. bitno je da si sad krenula. i to sto sve razumije i komunicira je zapravo dobar znak, tako nam je logopedica rekla
tata_marko · 4. svibnja 2026.
nas isto, 3 godine i par rijeci. bio na obradi, dobio terapiju i sad s 4 i pol prica u recenicama. nije uvijek razumljivo strancima ali prica non stop, sad bi mira :D
josipa_os · 5. svibnja 2026.
u međuvremenu možeš i sama puno. imenuj sve što radiš, pričaj u kratkim rečenicama, ne postavljaj mu pitanja na koja mora odgovoriti riječju nego ostavi pauze i čekaj. i puno slikovnica. i - ne ispravljaj ga, samo ponovi pravilno.
ivana_mama3 · 7. svibnja 2026.
a jeli isao na provjeru sluha? nama je to bio prvi korak, ispalo je da je imao tekucinu u uhu i cuo je kao kroz vodu. nakon toga se sve pokrenulo. pitaj pedijatricu za uputnicu ako niste
nina_zg · 10. svibnja 2026.
kod nas je vrtic pomogao najvise. medu djecom je htio komunicirati pa se potrudio. ako nije u vrticu mozda razmisli, ili barem neke igraonice

Prijavite se za odgovor.