Preskoči na sadržaj
Mala velika pitanja

Forum / Općenito

Kako odabrati prva kolica i autosjedalicu da ne pogriješim?

ivana_mama3 · 30. lipnja 2026.
Čekamo prvo dijete u travnju i totalno sam se izgubila u ponudi kolica i autosjedalica. Svaki prodavač priča svoje, na netu pola ljudi hvali jedno, pola drugo. Muž kaže da uzmemo najskuplje pa smo mirni, ali meni se to čini kao bacanje novca ako ne znam na što uopće paziti. Što je vama u praksi bilo najvažnije, a što se pokazalo kao nepotrebno?

4 odgovora

Lucija82 · 30. lipnja 2026.
Nas je najviše iznenadilo koliko su bitne dvije banalne stvari: težina kolica i veličina sklopljenih kolica u gepeku. Mi smo uzeli lijepa, čvrsta kolica i onda sam ih ja s trbušnim mišićima nakon carskog jedva dizala u prtljažnik. Obavezno idi u trgovinu, sklopi i rasklopi ih sama, bez pomoći prodavača, i pitaj možeš li isprobati u svom autu.
Petra_ST · 2. srpnja 2026.
Za autosjedalicu bih ti rekla da gledaš prvo kako se montira u tvoj auto i da li imaš isofix bazu. Meni je baza bila najbolja investicija ikad, jednim klikom staviš i izvadiš jajolikost, bez petljanja s pojasom po parkingu na kiši. I bitno: nula grupa ide isključivo suprotno od smjera vožnje, nikad na mjesto s aktivnim zračnim jastukom.
Tea_dvije_cure · 4. srpnja 2026.
Ja sam tim manje je više. Kupili smo dubak-kolica srednje cijene, ravna podloga za ležanje za novorođenče i to je bilo dovoljno. Nismo koristili ni pola dodataka koje smo dobili, torba je ostala u ormaru jer sam nosila svoj ruksak, a držač za čašu se slomio prvi mjesec.
tata_marko · 6. srpnja 2026.
Još jedan savjet: pitajte pedijatra ili u trgovini za pravilan položaj u autosjedalici i koliko dugo beba smije biti u njoj u jednom komadu, jer se za male bebe preporučuje da to ne budu duga putovanja bez pauze. I ne kupujte autosjedalicu iz druge ruke ako ne znate povijest, jer nakon prometne nesreće se mora zamijeniti čak ako se ništa vanjski ne vidi.

Prijavite se za odgovor.