Preskoči na sadržaj
Mala velika pitanja

Forum / Bebe (0-12 mjeseci)

Kako ste znali da je beba spremna za dohranu?

SanjaP · 23. srpnja 2026.
Mali mi je za par tjedana pet mjeseci i zadnjih dana me gleda kao da mu dugujem novac dok jedem. Vrti glavom za žlicom, poseže rukama prema tanjuru i sjedi u stolici skoro sam, samo se još malo naslanja. Pedijatricu imamo za tri tjedna, ali me zanima kako ste vi prepoznali da je vrijeme? Bojim se da ne krenem prerano samo zato što je znatiželjan.

4 odgovora

ana_i_luka · 24. srpnja 2026.
Kod nas su znakovi bili baš ti koje si opisala - držanje glavice stabilno, sjedenje uz malo podrške i onaj famozni pogled u naš tanjur. Ali interes za hranu sam po sebi nije dovoljan, kod nas je presudno bilo to što je prestao jezikom izbacivati sve iz usta. Pitaj pedijatricu, ali zvuči kao da je blizu.
Maja_1985 · 25. srpnja 2026.
Nas su savjetovali da ne krećemo prije šestog mjeseca ako nema potrebe, a znakovi su ionako obično svi zajedno: sjedi, drži glavu, hvata stvari i nosi ih u usta. Moja je u petom mjesecu bila strašno zainteresirana za hranu, ali kad smo probali kašicu, sve je izlazilo van. Dva tjedna kasnije - kao da je drugo dijete, jela je kao da je čekala cijeli život.
Tea_dvije_cure · 26. srpnja 2026.
Ha, taj pogled "duguješ mi novac" me nasmijao jer ga i mi imamo doma :) Mi smo krenuli na sam kraj petog mjeseca uz odobrenje pedijatra, kreni s malim količinama i bez pritiska. I nemoj se paničariti ako prvih dana više razmazuje nego jede, to je normalno.
tata_marko · 26. srpnja 2026.
Meni je pomoglo da si zapamtim da mlijeko i dalje ostaje glavna hrana, dohrana je samo dodatak i vježba. Kad smo prvi put ponudili, dala sam mu žlicu u ruku da sam istražuje i bilo je puno lakše. Sretno, to je jedno od dražih razdoblja, samo se naoruži slinčekom i krpom.

Prijavite se za odgovor.