Preskoči na sadržaj
Mala velika pitanja

Forum / Malci i predškolci

koliko ekrana je ok za 4-godisnjaka, osjecam se krivo

nina_zg · 28. srpnja 2026.
iskreno se pitam da li previse dopustam crtane. sin ima 4g i tijekom tjedna kad sam na poslu i umorna zna dobiti sat, dva ekrana popodne dok ja spremim rucak i malo odahnem. vikendom ponekad i vise ako smo kod kuce cijeli dan. citala sam preporuke da je max 1h za tu dob i sad se osjecam jako krivo. kako vi to regulirate kod vas, realno?

10 odgovora

iva.novak · 29. srpnja 2026.
budimo realni, preporuke su lijepe na papiru ali stvaran zivot je drugaciji. bitno je sto gleda i da nije jedini nacin zabave, ako se i igra i druzi i sluša price, mislim da sat dva dnevno nece nikoga ubiti.
mirna_mama · 30. srpnja 2026.
kod nas striktno 1h dnevno, ali priznajem da nam je to bilo super tesko postici prve tjedne dok se nije navikao na rutinu. sad je to normalno i ne trazi vise.
Tea_dvije_cure · 31. srpnja 2026.
ja mislim da se svi previse zamarate brojkama. gledajte kakvo je dijete poslije - je li nervozno, tesko se odvaja od ekrana, tesko usnije? to su znakovi da je premalo, a ne sama brojka sati.
Maja_1985 · 1. kolovoza 2026.
slazem se sa gornjim komentarom. mi nemamo strogo pravilo po satima nego po sadrzaju - edukativni crtani i price su ok, ali agresivni ili prebrzi sadrzaji ne dolaze u obzir bez obzira na trajanje.
nina_zg · 1. kolovoza 2026.
hvala vam, malo mi je laksa. mislim da cu se fokusirati vise na to kakav je poslije ekrana nego da brojim minute do besvijesti
josipa_os · 2. kolovoza 2026.
samo da dodam, ja radim od kuce sa dvoje djece i realno mi ekran spasava zivot neka popodneva. ne osjecam se krivom vise, radim najbolje sto mogu u danim okolnostima.
valentina_z · 4. kolovoza 2026.
moram reci da se ne slazem u potpunosti sa svima, mislim da ipak treba paziti na kolicinu jer istrazivanja pokazuju da previse ekrana u ranom djetinjstvu utjece na razvoj govora i paznje. nije lose provjeriti kod pedijatra ili logopeda ako imate sumnje, samo da se osigurate.
ana_i_luka · 4. kolovoza 2026.
tocno, kod nas je bilo pretjerano jedno vrijeme i primjetili smo da je sin postao nestrpljiv i tesko se koncentrirao na igru bez ekrana, pa smo svjesno smanjili i vidjeli veliku razliku za par tjedana.
SanjaP · 5. kolovoza 2026.
mislim da je super da si postavila pitanje i da razmisljas o tome, to vec govori da nisi neka losa mama. balans je kljuc, i taj balans je razlicit za svaku obitelj.
nina_zg · 6. kolovoza 2026.
hvala svima na iskrenim odgovorima, mislim da cemo probati malo smanjiti vikendom jer tamo najvise pretjeramo, a tjedni ritam mi se cini ok za sada

Prijavite se za odgovor.