Preskoči na sadržaj
Mala velika pitanja

Forum / Roditeljstvo

drugo dijete - da ili ne? MM zeli, ja se bojim da nas ovo slomi

martina88 · 24. svibnja 2026.
Imamo curicu od 2.5 godine i jos se sjecam prve godine kao ratne zone - kolike, nespavanje, moja poslijeporodajna depresija koju sam tesko prevladala. Sad kad je krenula u vrtic i stvari se malo slegle, MM sve cesce spominje drugo dijete. Ja s jedne strane osjecam da bi bilo lijepo da ima brata/sestru, ali s druge strane se bas bojim da se vratimo u onaj kaos i da opet padnem u depresiju. Financijski bi bilo tesko ali ne nemoguce. Jel neko prosao slicnu dilemu, kako ste odlucili?

14 odgovora

dora_i_ja · 25. svibnja 2026.
prosli smo tocno ovo. odlucili smo cekati dok se prva ne osamostali malo vise (spavanje cijelu noc, jede sama itd) i to nam je pomoglo da se osjecamo spremniji. nema pravog trenutka ali neki trenuci su bolji od drugih.
mirna_mama · 26. svibnja 2026.
ja bih prvo rjesila pitanje depresije sa strucnjakom prije nego odlucis o drugom djetetu, jer ako se opet dogodi bez podrske to moze biti opasno i za tebe i za obitelj. razgovaraj s psihologom/psihijatrom o rizicima ponovne epizode.
ana_i_luka · 26. svibnja 2026.
slazem se sa gore, to je najbitnije prvo rijesiti. mentalno zdravlje mame je temelj cijele kuce.
martina88 · 27. svibnja 2026.
hvala vam, imate pravo. mislim da sam do sada izbjegavala tu temu jer se bojim sto bi cula, ali ocito je vrijeme da razgovaram sa svojom ginekologicom ili psihologom o tome prije nego bilo sta odlucimo
tata_marko · 27. svibnja 2026.
mi smo imali drugo dijete s razmakom od 4 godine bas iz slicnih razloga, i mogu reci da je puno lakse kad je prvo dijete vec veliko i samostalno - moze sam jesti, ici na wc, cak i pomoci malo sa bebom. mozda razmak pomogne i tebi psihicki da se ne osjeca kao ponavljanje kaosa.
nina_zg · 28. svibnja 2026.
ali pazi, veci razmak znaci i da ce ta dva djeteta manje imati zajednickih interesa kad odrastu, bar po mom iskustvu (ja i brat imamo 6 god razlike i nikad nismo bili blizu kao neki moji prijatelji s braćom/sestrama blize dobi). samo da razmislis i o toj strani.
Lucija82 · 29. svibnja 2026.
pa svaka obitelj je drugacija, moja sestra i ja imamo 5 god razlike i super smo blizu, mislim da razmak nije presudan faktor za bliskost, vise je do karaktera i truda roditelja da ih povezu.
iva.novak · 30. svibnja 2026.
a financije? mislim da je to isto bitno pitanje, ne samo emocionalno. jeste racunali koliko bi vas kostalo drugo dijete (vrtic x2, veci stan/auto mozda, itd)?
martina88 · 31. svibnja 2026.
racunali smo grubo, bilo bi tesko ali izvedivo ako budemo pazljivi. vise me plasi psihicki teret nego novac iskreno
mama_bebaca · 1. lipnja 2026.
citam ovu temu sa suzama u ocima jer sam upravo u toj fazi neodlucnosti. hvala svima na iskrenim odgovorima, i tebi otvaranje teme jer sam se osjecala sama u ovoj dilemi.
gabi_2djece · 3. lipnja 2026.
samo da dodam, ne postoji "savrsen" trenutak niti garancija da ce druga trudnoca/porod biti isti kao prvi. moja druga beba je bila mirna kao andjeo za razliku od prve koja je bila pravi vulkan. nema pravila.
josipa_os · 4. lipnja 2026.
tocno tako, svako dijete je svoja prica, ne mora druga iskustva biti kopija prvog.
martina88 · 4. lipnja 2026.
update nakon nekog vremena: razgovarala sam sa psihologicom, rekla je da je vazno da imam podrsku (MM, obitelj) spremnu unaprijed i plan za slucaj da se depresija vrati, ne cekati da se dogodi. Odlucili smo pokusati za par mjeseci kad zavrsim jednu fazu terapije. Hvala svima puno na ovoj temi, bas mi je pomogla da razmisljam trezveno a ne samo iz straha
katarina.k · 4. lipnja 2026.
bravo, drago mi je da ides korak po korak i s planom. sretno vam, javi kad bude vremena kako je proslo!

Prijavite se za odgovor.