Preskoči na sadržaj
Mala velika pitanja

Forum / Malci i predškolci

cerkica (2,5g) ujeda drugu djecu u vrticu, ne znam sta da radim

antonija_ri · 22. lipnja 2026.
trebam savjet ili bar utjehu. odgojiteljica mi je danas rekla da je nasa mala ujela drugo dijete u vrticu, ovo je drugi put u dva tjedna. kad je pitam zasto kaze 'ne znam' ili se samo naljuti. kod kuce nikad nije ujedala, ni mene ni brata. ne znam da li je ljubomora, stres od vrtica ili sto. jako mi je neugodno pred drugim roditeljima i brinem se da ce je djeca izbjegavati. imate savjeta?

13 odgovora

dora_i_ja · 23. lipnja 2026.
ovo je nazalost super cesto u toj dobi, djeca jos nemaju rijeci da izraze frustraciju pa reagiraju tijelom. nemoj se previse kriviti, nisi ti krivac za to.
nina_zg · 24. lipnja 2026.
kod nas je sin ujedao kad je bio frustriran sto mu netko uzme igracku. odgojiteljice su radile na tome da mu daju rijeci - 'reci ne, to je moje' umjesto da ujeda. pomoglo je za par mjeseci.
gabi_2djece · 25. lipnja 2026.
jel ima nesto novo doma? nova beba, promjena rutine, selidba? kod djece ove dobi ponasanje cesto signalizira stres koji ne mogu drugacije izraziti.
antonija_ri · 26. lipnja 2026.
da, imamo bebu od 4 mjeseca kod kuce, mozda je to povezano? nisam ni pomislila na to jer se doma ponasa super prema bratu
tata_marko · 26. lipnja 2026.
vjerojatno je to onda, cak i ako se kod kuce dobro ponasa moze biti da u vrticu, gdje je vec pod stresom od novog okruzenja, izbija ta nakupljena ljubomora ili tjeskoba. probaj joj posvetiti malo vise 'samo nas dvije' vremena ako mozes.
Petra_ST · 28. lipnja 2026.
moram reci da mislim da odgojiteljice ipak imaju veliku ulogu ovdje, trebale bi pratiti sto prethodi ujedanju i intervenirati prije nego dođe do toga. razgovarajte s njima o konkretnom planu, ne samo da vam prijave incident nego i sta rade da to sprijece.
ivana_mama3 · 28. lipnja 2026.
slazem se, na roditeljskom sastanku smo trazili konkretan plan kad je nas sin imao slicnu fazu - odgojiteljica ga je vise pratila u trenutcima igre s vise djece i intervenirala prije nego eskalira. vrtici bi trebali imati iskustva s ovim, nije to nesto novo za njih.
josipa_os · 29. lipnja 2026.
samo da dodam, nemoj joj lijepiti etiketu 'ona koja ujeda' jer djeca to osjete i mogu poceti tako sebe i doživljavati. radije reci 'kad si frustrirana mozes rec ne umjesto ujesti' svaki put dosljedno, bez previse drame.
antonija_ri · 29. lipnja 2026.
razgovarala sam danas s odgojiteljicom, rekla je da ce vise paziti na nju u igri i pomoci joj da rijecima kaze sta osjeca. i doma cemo poceti raditi na tome da joj dam vise pazlnje prije nego beba treba nesto, valjda je i to dio slagalice
Tea_dvije_cure · 30. lipnja 2026.
zvuci kao dobar plan! samo strpljenja, ovo prolazi. moj sin je imao fazu ujedanja s 2g i sad s 4 je najnjezniji decko, uopce se ne sjeca toga.
mama_bebaca · 1. srpnja 2026.
samo reci - i tebi treba malo podrske u ovom periodu s novom bebom i starijim djetetom koje trazi paznju. nisi sama, puno mama prolazi kroz ovo istovremeno.
antonija_ri · 2. srpnja 2026.
hvala svima od srca, laksa mi je kad vidim da nisam jedina i da postoji nacin da se ovo popravi. javit cu update za par tjedana kako ide
antonija_ri · 2. srpnja 2026.
update: proslo je 3 tjedna, nije bilo novih incidenata! odgojiteljica kaze da vidljivo vise koristi rijeci kad je frustrirana. hvala svima na savjetima, stvarno pomoglo

Prijavite se za odgovor.