Preskoči na sadržaj
Mala velika pitanja

Forum / Trudnoća

Prvi porod za mjesec dana - kako se psihički pripremiti?

Lucija82 · 1. kolovoza 2026.
U 36. sam tjednu i strah me je krenuo hvatati baš ozbiljno, noćima ne spavam i vrtim po glavi najgore scenarije. Načitala sam se svega po internetu i sad mi je još gore, svaka priča je drama. Kako ste se vi pripremile psihički za prvi porod, je li vam nešto konkretno pomoglo? Trudnički tečaj sam upisala, ali osjećam se kao da mi to nije dovoljno.

4 odgovora

ivana_mama3 · 3. kolovoza 2026.
Prvo - prestani čitati forume o traumatičnim porodima, to ti radi više štete nego koristi (znam, ironično što ti to pišem na forumu). Meni je najviše pomoglo to što sam s babicom na tečaju prošla korak po korak što se događa i gdje ću biti, kao da sam si napravila mentalnu kartu. Kad znaš što te čeka, strah se smanji na normalnu mjeru.
ana_i_luka · 4. kolovoza 2026.
Ja sam prvi porod dočekala u panici, drugi puno mirnije, a razlika je bila u tome što sam drugi put imala nekoga tko me stalno podsjećao da dišem. Vježbaj disanje sada, doslovno svaki dan po pet minuta, da ti tijelo to zna napamet kad dođe trenutak. I zapiši si na papir što ti je važno (tko je s tobom, kako želiš da ti se pristupa), ne kao ultimatum nego kao smjernice.
Petra_ST · 5. kolovoza 2026.
Meni je pomoglo prihvatiti da ne mogu sve kontrolirati. Zvuči kao floskula, ali stalno sam si ponavljala da moje tijelo to zna i da su ljudi oko mene tamo da mi pomognu. I nemoj se sramiti reći svom ginekologu da te grize tjeskoba - meni je razgovor s njom o strahovima na pregledu skinuo pola tereta s duše.
SanjaP · 6. kolovoza 2026.
Grli te, taj strah je totalno normalan i ne znači da nešto radiš pogrešno. Ako ti anksioznost ozbiljno remeti san i svaki dan, spomeni to na kontroli ili se javi psihologu, u nekim bolnicama imaju podršku za trudnice i to nije nikakav znak slabosti. A i to da si upisala tečaj i da ovdje tražiš savjete već pokazuje da se pripremaš bolje od većine nas tada.

Prijavite se za odgovor.