josipa_os · 24. svibnja 2026.
Pozdrav svima. U 30tt sam i sve vise mislim na porod, i priznajem da me strah. Nisam nikad rodila, cula sam razne price, neke lijepe neke uzasne, i ne znam kako se pripremiti psihicki. Da li je normalno da mislim o tome svaki dan? Kako vi se nosite sa strahom, jeste li isle na tecaj za trudnice ili citale knjige koje pomazu?
14 odgovora
Petra_ST · 26. svibnja 2026.
potpuno normalno, ja sam bila u panici do samog kraja. pomoglo mi je da odem na tecaj pripreme za porod, tamo objasne sto se tocno dogadja i to smanji strah od nepoznatog.
Tea_dvije_cure · 27. svibnja 2026.
meni je najvise pomoglo razgovarati s babicom na jednom od pregleda, otvoreno sam joj rekla da se bojim i ona mi je sve objasnila korak po korak, cak i epiduralnu ako zatreba.
trudnica2026 · 28. svibnja 2026.
iskreno, porod je bolan ali prezivljiv, tijelo je stvoreno za to. najvise mi je pomoglo sto sam prestala citati price na forumima jer su uglavnom one strasne koje se pamte i pisu, a normalni porodi se rjeđe opisuju.
valentina_z · 29. svibnja 2026.
ja sam se toliko bojala da sam trazila carski unaprijed, ginekolog mi je rekao da je to opcija ako nema medicinske indikacije samo na moj zahtjev ali da razmislim dobro. na kraju sam rodila vaginalno i bilo je puno lakse nego sam mislila.
ivana_mama3 · 29. svibnja 2026.
ne slazem se bas s ovim gore da treba trazit carski samo od straha, mislim da je bolje raditi na strahu nego izbjegavati porod jer ni carski nije bez rizika i oporavak je duzi. ali svako ima pravo na svoj izbor, samo da budes informirana o oba.
SanjaP · 29. svibnja 2026.
ja mislim da je strah normalan i da nema potrebe opravdavati se nikome zasto se osjecas kako se osjecas. vazno je da razgovaras sa svojim ginekologom o svemu sto te brine.
josipa_os · 31. svibnja 2026.
hvala svima na iskrenim odgovorima. mislim da cu se prijaviti na tecaj, cini mi se da bi mi pomoglo da znam sto me ceka. da li je normalno da MM takodjer ide sa mnom na tecaj ili je to samo za mame?
dora_i_ja · 1. lipnja 2026.
kod nas su tecajevi bili za parove, MM je dosao i kaze da mu je pomoglo da razumije kroz sto prolazim, i onda je bio bolja podrska na samom porodu.
tata_marko · 2. lipnja 2026.
ja sam disala kroz hipnoporod tehnike, puno mi je pomoglo sa strahom i s samom boli na porodu. probaj poslusati neke audio vjezbe na youtube, meni su promijenile perspektivu.
mama_bebaca · 3. lipnja 2026.
samo reci da nije uvijek strasno kako se cini. ja sam imala brz porod, 4 sata od prvih trudova do bebe, i uz epiduralnu skoro i nisam osjetila bol. svaka je prica druga.
katarina.k · 3. lipnja 2026.
citaj manje horor prica a vise se fokusiraj na disanje i opustanje. i budi sigurna da je osoblje tu da te vodi kroz to, nisi sama.
josipa_os · 4. lipnja 2026.
update - prijavila sam se na tecaj s MM, pocinjemo sljedeci tjedan. osjecam se malo bolje samo kad znam da radim nesto konkretno oko toga. hvala svima puno na podrsci, ovaj forum je bas pomogao.
martina88 · 6. lipnja 2026.
sretno vam s tecajem, javi kako je bilo!
mirna_mama · 6. lipnja 2026.
drz se, sve ce biti dobro. i zapamti - milijuni zena su to prezivjele prije tebe, i ti ces.