Preskoči na sadržaj
Mala velika pitanja

Forum / Malci i predškolci

Dvogodišnjak odbija gotovo svu hranu - je li ovo normalno?

Petra_ST · 28. srpnja 2026.
Moj sin ima 2 godine i 3 mjeseca i zadnjih mjesec dana jede samo kruh, jogurt i banane. Sve ostalo što stavim pred njega ili odgurne ili baci na pod, a znao je prije jesti i grah i tikvice i piletinu. Kuham, izmišljam, režem u oblike, već sam probala i onu foru s tanjurom u bojama - ništa. Jesam li ja negdje pogriješila ili je to samo faza? Iskreno, više se bojim tog objeda nego bilo čega drugog u danu.

4 odgovora

Tea_dvije_cure · 29. srpnja 2026.
Ovo je klasična neofobija, gotovo svaki klinac prođe kroz to između druge i treće godine. Kod nas je trajalo skoro pola godine i jeo je isključivo tijesto s malo maslaca, mislila sam da ću poludjeti. Najviše mi je pomoglo kad sam prestala komentirati hranu - stavim tanjur, sjednem i jedem svoje, bez nagovaranja.
Maja_1985 · 31. srpnja 2026.
Ako dobro napreduje na težini, ima energije i normalno pije, vjerojatno je sve u redu, ali svakako spomeni pedijatru na sljedećem pregledu da provjeri krvnu sliku i željezo. Nama je pedijatrica rekla da se gleda tjedan dana unazad, a ne jedan obrok - kad sam skupila sve što je pojeo kroz tjedan, ispalo je puno bolje nego što mi se činilo.
Lucija82 · 2. kolovoza 2026.
Drži se, znam kako je to iscrpljujuće, kuhaš dva sata i sve završi u smeću. Kod nas je proradilo da ga uključim u pripremu, miješao je u zdjeli i sam stavljao stvari na tanjur, pa je onda iz nekog razloga bio spreman probati. I ne odustaj od ponude, samo bez pritiska - čitala sam da im ista stvar treba i deset-petnaest puta prije nego uopće zagrizu.
ivana_mama3 · 4. kolovoza 2026.
Samo pazi da grickanje između obroka ne ide previše, nam je to bila glavna kvaka - popio bi mlijeko i par keksa i onda naravno nije bio gladan za ručak. Kad smo uveli fiksne obroke i vodu između, za tjedan-dva se osjetila razlika.

Prijavite se za odgovor.