Preskoči na sadržaj
Mala velika pitanja

Forum / Malci i predškolci

Starija kći se pravi da beba ne postoji, je li to normalno?

tata_marko · 3. lipnja 2026.
Beba je s nama tri tjedna, a moja starija (4 g) se ponaša kao da je nikad nisu ni donijeli kući. Ne želi je gledati, ne želi da ju spominjem, a jučer mi je rekla "možeš je vratiti u bolnicu, meni je bilo bolje prije". Priznajem, srce mi se slomilo i cijelu noć sam se pitala jesam li joj upropastila djetinjstvo. Je li ovo faza koja prođe ili trebam nešto konkretno raditi?

4 odgovora

Lucija82 · 5. lipnja 2026.
Totalno normalno, kod nas je sin (3,5) tjednima govorio "nosi ju" i regresirao je s tutom i pelenom. Prošlo je oko drugog mjeseca, kad je shvatio da nije nestao iz naše priče. Nemoj se grizti, to nije znak da si nešto pokvarila, nego da ona to tek probavlja.
ivana_mama3 · 7. lipnja 2026.
Nama je pomoglo da tata preuzme bebu na 20-30 minuta dnevno, a ja sam s velikom imala "naše vrijeme" bez telefona i bez bebe u sobi. Ne mora biti puno, kod nas je to bilo slaganje puzli na podu. I nikad ne reci "ne mogu jer beba" - nego "sad ću ovo završiti i onda sam tvoja", to je meni netko savjetovao i stvarno je bila razlika.
Tea_dvije_cure · 7. lipnja 2026.
To što ti je rekla je zapravo dobar znak, znači da ti vjeruje dovoljno da izbaci ono najgore. Meni je pomoglo reći: "znam, teško je, i mama je umorna, ali tebe volim jednako kao prije" bez popravljanja i bez moraliziranja. Djeca trebaju čuti da smiju biti ljuta.
ana_i_luka · 8. lipnja 2026.
Kod nas je trajalo dulje, skoro pola godine, i bilo je i grebanja i štipanja bebe pa smo se posavjetovali s pedijatricom - ona nas je uputila na par razgovora s psihologom i bilo je super korisno. Nije bilo nikakvog "dijagnoziranja", samo konkretni savjeti kako postavljati granice a da se dijete ne osjeća odbačeno. Ako ti postane preteško, nemoj čekati, nije to nikakav poraz.

Prijavite se za odgovor.